Overleven met Etta James

‘Rage to survive – The Etta James Story’, het was de eerste biografie die ik opensloeg nadat Leo Blokhuis mij erop wees om te ‘lezen, lezen, lezen’. Etta James is mijn lievelingszangeres. Deze dame behoort tot mijn favorieten. Die stem! Dat was natuurlijk waardoor ik haar in eerste instantie leerde kennen. De zangeres is het meest bekend van de nummers ‘At Last’ (zelf gezongen op de trouwerij van mijn broer) en Sunday Kind of Love (het eerste nummer dat ik uitzocht voor mijn band Swing & Tell). Ongelooflijk, wat een power. Je hoort dat ze veel heeft meegemaakt, dat klinkt overal in door. De eerlijke biografie bevestigt dit alleen maar.

Ontroerend, schokkend en geweldig om te lezen. Helemaal omdat de schrijver van de biografie ook echt in het leven van Etta James werd toegelaten. Hij heeft bij haar in de hotelkamer gezeten na optredens, is met haar meegereisd tijdens tours en dat maakt het dat hij haar echt kon quoten. Erg bijzonder.

Ze heeft een dikke huid gecreëerd al vroeg in haar jeugd. Ze liet niet met zich sollen, maar eigenlijk was ze alleen maar op zoek naar liefde. Hard van buiten, zacht van binnen.

Over haar is genoeg te vinden online. Al is het maar omdat ze zo’n uitgesproken figuur is.

Een nog best recent voorbeeld daarvan; Bij de inauguratie van Barack Obama vertolkte Beyoncé een van haar meest bekende en meest gecoverde nummer At Last. En daar was ze op zijn zachtst gezegd niet over te spreken. Sowieso was ze meestal niet te spreken over andere artiesten die haar nummers vertolkten. Het was nooit goed genoeg. Met Christina Aguilera als uitzondering. Zij mocht zelfs op de begrafenis van James het nummer… inzetten.

Zelf heeft ze dat trouwens ook moeten leren is te lezen in de biografie. Ooit zong ze een nummer van … terwijl ze in de club zat. Ze keek enorm tegen haar op en kreeg uiteindelijk een sneer van de zangeres. Ze gaf aan dat je nooit een nummer van iemand moet zingen als diegene aanwezig is. Waarschijnlijk heeft ze dit ter harte genomen.

En wat een attitude. In de biografie over haar levensloop komt het woord saai dan ook niet voor. Zij heeft alles gedaan wat god verboden heeft en moest eerder geremd worden in haar doen en laten dan gepusht. Als ze iets in haar hoofd had dan ging ze en was ze niet te stoppen. Spontane roadtrips waarbij ze soms moeite had met de oneerlijke behandeling van rassen waarbij ze haar mond niet en dat kon de politie niet zo waarderen. Seks, drugs en rock ’n roll heeft zij nieuwe betekenis gegeven. Wat is zij ver gegaan, haar lichaam niet gespaard en ik denk dat mede door haar levensstijl die haar aan de ene kant enorm in de weg stond ze alles kon geven. Het is ongelooflijk dat ze nog zo lang heeft geleefd.

Leave a Reply