“Haal je eigen verhaal”

Swing & Tell in Paradiso / credit Sanne Louter

“Het beste is om je eigen verhaal te gaan halen,” zei Leo Blokhuis twee jaar geleden tegen mij op het The Brave Festival in ‘De Tuinen van West’. Ik was net gestart met mijn band Swing & Tell; daarmee spelen we nummers uit de jaren ’50 en ’60 van Amerikaanse zangeressen en als er ruimte is vertel ik iets over de dames en hun songs om ze opnieuw een podium te geven en die magische tijd naar het hier en nu te halen.

Tijdens het zoeken naar informatie over de zangeressen via allerlei wegen op internet heb ik best wat leuke achtergrondverhalen, anekdotes en weetjes gevonden. Maar hoe maak ik de informatie interessant voor het publiek? En hoe kan ik alles met mijn enorm slechte geheugen onthouden? Want ondanks mijn nog jeugdige leeftijd is die echt om te huilen.

En daar stond hij, de muziekverteller, deze kans liet ik niet schieten. Terwijl Blokhuis genoot van de zojuist door hem aangekondigde band, voelde ik mij ‘very brave’ en stapte op hem af.

Ik vertelde hem over Swing & Tell en waar ik tegenaan liep. Daarop antwoordde hij: “Lezen, lezen, lezen! Maar het allerbeste en allermooiste is, jouw verhaal gaan halen op de plek waar die muziek is ontstaan. Dan kun je door eigen ervaringen de informatie veel makkelijker onthouden, doorspelen en op een pakkende manier brengen.”

Deze adviezen nam ik ter harte en die uitspraak heeft toch een plekje weten te veroveren in mijn slechte geheugen. Naast het lezen van verschillende boeken over onder andere zangeres Etta James, liedjesschrijfster Rose Marie McCoy en de wereldberoemde performer Elvis, ga ik twee jaar na dato het enige juiste doen. Zaterdag 16 september vlieg ik naar Amerika en daar zal ik tot 1 november de volgende plaatsen verblijden met een bezoek; New York, Chicago, Nashville, Memphis en New Orleans.

Met deze zoektocht hoop ik dichter bij mijn favoriete artiesten te komen en de plekken waar de muziek is ontstaan en opgenomen met eigen bekijken. Apollo Theater, Sun Studio, Stax Studio. Ik wil met eigen ogen zien wat er over is van die tijd. En er zelf achter komen of ik alles veel te veel romantiseer. Whoohoeeee!!!

Want wat is het dat mij zo intrigeert aan de jaren ’50 en ’60? Naast de muziek die fantastisch is, heeft die tijd voor mij iets magisch. Op een of andere manier voelt het alsof ik te laat ben geboren en ik prima in die tijd had gepast. De kleding is prachtig, de muziek puur, rauw en eerlijk. Welke emotie er ook wordt aangeboord, het is heftig en daar houd ik van. Het volledige geven aan en leven voor de muziek.

Mijn avonturen en ook de weg ernaar toe zijn te volgen op deze website: Soul Sound Searching. Al mijn bevindingen zal ik beschrijven in blogs en vlogs. Ook interview ik muzikanten en muziekliefhebbers om erachter te komen wat zij verstaan onder ‘eigen geluid’ en hoe zij het ervaren en/of zien.

Heb je tips qua bezienswaardigheden, slaapplekken of wil je mij iets meededelen. Mail me via info@soulsoundsearching.com of reageer via deze pagina.

Liefs Linda

 

 

2 Comments

 1. Therese

  24 augustus 2017 at 18:50

  Spannend linda !!!! Ben heel benieuwd naar je avonturen!!!

  1. Linda Oudendijk

   24 augustus 2017 at 21:30

   Nou ik ook 🙂 Bedankt voor je berichtje! X

Leave a Reply