Elvis the Pelvis

De sexy man met onvergetelijke moves en geweldige stem zou 82 jaar zijn. Op woensdag 16 augustus veertig jaar na zijn sterfdag wordt hij nog steeds als een echte legende aanbeden en bezocht op het landgoed Graceland in Memphis.

Totdat ik dit boek voor mijn verjaardag kreeg had ik me eigenlijk nog nooit verdiept in het leven van Elvis en in de persoon zelf. Het is geschreven door groot fan en journalist Edwin Wendt. Hij pretendeert niet het beste boek ooit geschreven te hebben en noemt het zelf een beschrijving van de beste man, dus geen biografie, maar interessant is het zeker en makkelijk te lezen. Het vertelt hoe Elvis risico’s nam om te komen bij de muziek die hij echt voelde. Hoe hij naar zwarte radiostations luisterde die eigenlijk niet voor zijn oren waren bestemd, maar wel een enorme impact hebben gehad op zijn muziekbasis. Wie zijn leermeesters waren, hoe hij de touwtjes in handen leerde te houden tijdens opnames, maar ook hoe hij soms te makkelijk in situaties bleef hangen en zich berustte.

De gave foto’s en posters alleen zijn al een goede reden om dit boek eens van dichtbij te bekijken. Het is boeiend om te lezen hoe Elvis zich een eigen weg baande in de muziek tussen alle goed bedoelde adviezen die hij soms afwimpelde en waar hij zich soms in verloor. Hij heeft zich nooit laten leiden door kleur maar door geluid en gevoel, net als leermeester Sam Phillips van Sun Records. Het boek is een goede voorloper voor de bijbel (661 pagina’s) waar ik nu net in ben begonnen over leermeester Sam Philips van Sun Records. Daarvan kreeg hij de wijze les mee zich nooit te leiden door huidskleur, maar door geluid en gevoel.

Ik had het niet verwacht, maar sinds ik het boek heb gelezen denk ik er toch over om Graceland te bezoeken. Is het aan te raden? Tips over tickets of voorbereiding zijn van harte welkom!

Leave a Reply